Incoterm ne demektir?

Incoterms terimleri ürünün üretildıği dakikadan kullanıcıya ulaşmasına kadar taşıma alanın tüm prosedürlerini içerir. Incotermler grupları ürünü müşteriye ulaştırmanın tüm yollarını ve model lerini içerir ve bu tanımalr uluslararası olarak bütün ülkelerde ortaktır.

Her bir incoterms kuralı bir tarftarının ticari anlaşma nedeniyle yükümlü olduğu koşullar, maliyetler, ve sorumlulukları içerir

Incoterms kurarlarına göre, her bir taşıma ve anlaşma türü farklı sorumluluklar ve maliyetleri içerir ve bu kuralları ayarlayarak uluslarası ticareti daha rahat uygulanacak şekilde olması ve tacirlerin daha rahat iletişim kurması sağlanmıştır.

 

Incoterms’in önemi nedir ve nerede kullanılır?

Incoterms terimlerini bilmek ve uygulamak ulaslar arası ticaret yapmak isteyen tacirler için çok önemlelidir

Aslında incoterms alıcılar ve satıcıların taşımacılık anlaşmasında oluşan sorumluluklarını belirtir.

Misal, eğer siz satıcı olarak bir ürünüzü başka bir ülkeye satmak isterseniz bu ürünün nasıl alıcının eline varacağını alıcıya bir geçerli senet içeriğinde sunmanız gerekir. Işte incoterms bu gibi konularda önemini yansıtır.

Bu yüzden satıcı veya alıcı en azından bir incoterms kuralı içeren bir tescilli senet içeriğinde alıcıyı yükün nasıl gümrüğe ulaşacağını bilgilendirmekle hükümlüdür. Bu belgeye dayanarak ticari taraflar uluslar arası taşıma kuralarını bilebilir.

Fajri Parsiyan kimyasal sanayisi yükü FCA, EX, FOB, Work koşullarında yükü ulaştıra bilmektedir, ama müşterinin başka koşullarda talebi olursa uygulama için gerekli kontrolleri yapıp yardımcı olabiliriz.

 

EEXW nedir?

Bu taşıma yönteminde yük işyerinde teslim edilir ve satıcı ticari işlemeri yapmak için en az ve alıcı en çok sorumluluk sahibi olan taraftir.

Exw’a göre fabrika veya depo gibi yükün ulaşım noktası alıcı tarafından satıcıya bildirilir ve yük gümrüğe vardıktan sonra alıcıya ulaşana kadar gümrükten çekme, taşıma sözleşmesi, sigorta, tüm riskler ve zararlardan sorumlu değildir ve bütün sorumluluklar alıcıya aittir.

Bu yöntem alıcının gümrük işlemlerini yapamayacağı bir ülkeye uygulanması önerilmez. Ancak, gümrük ve gümrükten çekme gerektirmeyen ülke içi ticaretler için uygun olabilir.

 

FCA nedir?

Incoterm terimlerinde FCA termini de bilmeniz gerekir.

FCA veya Free Carrie yükün alıcı tarafıdan satıcı ülkede belirli bir yerde teslim alması anlamına gelir. Bu kuralda satıcı kendi ülkesinde bir yerde malı alıcıya teslim etemkle yükümlüdür.

Yükün satıci ülkede belirlenen noktaya ulaşmasıyla birikte muayene sertifikası oluşacak ve bundan sonra meydana gelen bütün taşıma maliyetleri ve taşıma şirketi seçimi sorumlulukları alıcı şirketindir.

 

FOB nedir?

Bu model incoterm'de ürün ulaşımı gemi arşında yapılacak şekilde olmak suretiyle alıcı yükü gemi den, evraklarda belirlenen limandan teslim alır.

Yük gemideyken bütün sorumuluklar ve zarar ve riskleri karşılamak satıcıdan alıcıya geçer ve alıcı bütün maliyetleri karşılamak zorundadır.

Etiketler Gümrük
görüşler
Yorum yap

Resim okunaklı değilse burayı tıklayın
Bu ürünü başkalarına tavsiye ederim.
* Hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
* Lütfen yorumlarınızı Latin harfleriyle (Finglish) yazmayınız.
Bu sitenin tüm hakları firmaya aittir Fecr Parsian dır-dir Web tasarımı İle Raya Pars